3.3 Novi Sad & Niš

2017 . Novi Sad & Niš, Serbia

Polish-Serbian artists exchange, part 3

 

Place: Novi Sad, Cultural center of Novi Sad

Symposium and group exhibition of Polish and Serbian artists (part three): Joanna Banek, Anna Katarzyna Biela, Dominika Paczkowska, Tomasz Awdziejczyk, Adam Olejniczak, Darko Aćimović, Danijel Babić, Biljana Bakaluca, Radmila Matejević, Lazar Marković.

Monday, 14th august 2017

Exhibition: Selection of Krakow Triennial of Graphic Arts

(Łukasz Bogdan, Krystyna Maniecka-Bogdan, Agnieszka Łakoma, Adam Małek, Monika Pałka, Leonard Pędziałek, Anna Sadowska, Monika Wanyura-Kurosad, Marta Wojnicka, Mira Skoczek-Wojnicka)

Klub Tribina mladih, Cultural center of Novi Sad

 

Exhibition: JOANNA BANEK, graphics

Gallery Bel art, Novi Sad

 

Exhibition: DOMINIKA PACZKOWSKA, graphics

Mali likovni salon, Cultural center of Novi Sad

 

Work in the studio

Gallery Podrum, Novi Sad, 12-20 August 2017

 

Individual presentations of participants

Gallery Podrum, Novi Sad

 

Paintings made in the studio

 

And more…

Ponedelјak, 21. avgust 2017.

3. ART LINK 2017 / radovi sa simpozijuma u Novom Sadu
Galerija Kulturnog centra Niša
Bulevar Zorana Đinđića 37, Niš
Kulturni centar Novog Sada organizator je trećeg izdanja međunarodnog simpozijuma ART LINK, putem kojeg se ove godine ostvaruje ne samo saradnja između polјskih i srpskih umetnika, već i saradnja među institucijama kulture unutar Srbije. Zahvalјujući tome, ova međunarodna razmena, koja podrazumeva jednak broj učesnika iz obe zemlјe i njihovo učešće na dva simpozijuma (po jedan u svakoj zemlјi), do sada je ostvarena sa umetnicima iz Nemačke i Austrije (uz podršku međunarodnog umetničkog festivala Dunavski dijalozi i Centra za grafiku Novi Sad), a ove godine, ostvaruje se saradnja i sa Kulturnim centrom Niša u čijim prostorijama nakon Novog Sada, gostuje treći po redu ART LINK.

Umetnički simpozijumi razlikuju se od simpozijuma drugih profesija po tome što je sama profesija umetnika usko vezana za ličnost i lični doživlјaj sveta samog autora. Samim tim se razmena profesionalnih iskustava ne bazira toliko na teoriji i činjenicama, koliko na ličnom svedočanstvu svakog od učesnika. Iako umetnost nije nauka, ona ima teorije, ali su sve one takođe nastale i nastajaće uvek na osnovu ličnih stavova i afiniteta. Odnos umetnika prema sebi i prema svetu uslovlјava i njegov odnos prema umetničkom delu, a razmena ličnih umetničkih i životnih teorija i praksi, i pri tom postavlјanje dragocenih pitanja (uz poneki pronađeni odgovor), utiče i na stvaranje celovitijih unutrašnjih slika, pa i menjanje pojedinih stavova. Upravo iz tog razloga ART LINK nastoji da podstakne povezivanje i interakciju među učesnicima ovakvih simpozijuma, ali i među publikom.

Tokom 2016. godine, umetnici iz Srbije bili su gosti simpozijuma i izložbi u Polјskoj (Sromovce Nižne, Krakov, Krosno), a od 12. do 22. avgusta polјski umetnici borave u Novom Sadu i Nišu zajedno sa umetnicima iz Srbije. Za to vreme učestvuju u simpozijumu koji obuhvata zajednički rad u otvorenom atelјeu likovne kolonije, litografsku radionicu Centra za grafiku Novi Sad, predavanja, razgovore, samostalne i grupne izložbe, posetu kulturnim i prirodnim dobrima i upoznavanje se sa umetničkom scenom zemlјe.

Ono što će za svakog od autora ovakvo iskustvo značiti, ostaje da se vidi u budućnosti, a sublimacija razmene pređašnjih i upravo doživlјenih iskustava koju nove sredine i novi lјudi uvek sa sobom donesu, svakako se već mogu uočiti na zajedničkoj izložbi polјskih i srpskih umetnika koju priređuju u Nišu.

Maja Erdeljanin